Мъж обиколи всички страни в света, без да лети със самолет 27.11 | 10:41

Греъм Хюс влезе в Книгата на Гинес с необичайния си рекорд

От Елена Кирилова

След 1426 дни, четири пълни паспорта, една провалена връзка и безкрайни километри с автобуси, влакове и лодки, британец стана първият човек в света, който е пътувал до всички 210 "страни” на Земята без да лети.

Рано в понеделник (26 ноември) Греъм Хюс получи печат, че влиза в Южен Судан, последната страна от списъка му, която е и най-новата в света. Всъщност, когато през 2009 г. авантюристът потегля на своето необичайно пътешествие, тази страна изобщо не е съществувала, съобщава в. Telegraph.

От 1 януари 2009 г. досега 33-годишният Хюс е посетил всичките 193 държави-членки на Обединените нации, както и Тайван, Ватикана, Палестинската територия, Косово, Западна Сахара и още няколко места.

Цялото пътешествие му струвало средно по 12 евро на ден, а транспортът, който използвал, били влакове, автобуси, таксита или кораби. В нито един момент Хюс не се е качвал на самолет, за да обиколи света, благодарение на което влезе в Книгата на Гинес.

"Основното, което чувствам днес, е огромна благодарност към всеки човек по света, който ми е помогнал, като ме е возил, приютил ме е или ме е упътил в правилната посока”, заяви гордият рекордьор. "Имаше моменти, в които седях на автобусна спирка в Камбоджа в 1 ч. през нощта, возих се на ужасни камиони по най-лошите пътища и си мислих защо правя това. Но винаги е имало причина да продължа”.

Едни от най-запомнящите се моменти от пътешествието на Хюс са плуването сред медузи в тихоокеанския архипелаг в Палау, пускането на една последните космически совалки в Кейп Канаверал и танците с племена в джунглата на Папуа Нова Гвинея.

"Хората ме питат как съм сигнал до Афганистан, Ирак или Северна Корея, но това бяха лесните цели. За Ирак дори не ти е нужна виза, просто преминаваш границата с Турция”, обясни Хюс. "Наистина трудни бяха места като Науру, Малдивите и Сейшелските острови, по-точно островните държави, в които има пирати”.

Три години след първата крачка от пътешествието си приключенецът може да се "похвали”, че е пътувал четири дни в отворено риболовно кану, за да стигне от Сенегал до Кабо Верде, а веднага след пристигането си е бил арестуван.

По-късно в Демократична република Конго е лежал в затвора за четири дни, защото го смятали за шпионин.

Най-трудната част, в която искал наистина да се откаже, бил моментът, в който по-голямата му сестра Никола починала от рак. Тогава Хюс решил, че ще се върне у дома, за да се сбогува със сестра.

"Тя ми каза да не прекъсвам пътешествието си, но аз бях стигнал повратна точка. Бях прекосил 184 страни и ми оставаха само 17 до финала”, обяснява мъжът. Именно желанието на сестра му обаче го накарало да продължи напред.

Водещи

Най-четени