НАП-Бургас с разпечатка от тел.112 за измами по обменните бюра 31.05 | 13:33

Над 400 са обменните бюра, които работят през лятото по Южното Черноморие

От Кремена Бедерева

Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) в Бургас ще получава всеки месец от активния летен туристически сезон разпечатка от тел.112 за обажданията със сигнали за проблеми в обменните бюра при извършване на сделки. Това съобщиха от приходното ведомство.

Проверките ще бъдат незабавни. От НАП Бургас съобщиха още, че контролът на бюрата за обмяна на валута ще бъде засилен.

При установени нарушения и основателни жалби от клиенти ще бъдат предприемани ревизии и на фирмите, и на физическите лица, които ги представляват.

През миналия активен туристически в териториалната дирекция на НАП в Бургас е имало само 5 писмени жалби от туристи, които са сигнализирали за проблеми при сключване на сделки с конкретни обменни бюра, уточняват от НАП.

За сезон лято 2010 г. обаче не е имало нито една сделка, която да е извършена извън законово установената разлика от 20 на сто от курса на БНБ за деня при покупко-продажба на валута.

Над 400 са обменните бюра, които работят през лятото по Южното Черноморие. 272 от тях са разположени на територията на най-големия морски курорт в страната – Слънчев бряг.

Съдържателите на бюрата са предупредени да спазват законовите разпоредби и да не създават проблеми с чуждестранните туристи, коментираха още от НАП Бургас.

Данъчните напомниха, че когато се извършва сделка с валута най-важното е преди подписването хората да се уверят, че сумата, която ще получат, отговаря на това, което предварително е договорирано.

Ако на бордерото сумата е различна от договорената, тогава сделката може да бъде развалена и парите да бъдат върнати, дори и ако вече са предадени.

Сделката обаче не може да бъде разтрогната, ако подписът е положен. В тази ситуация дори и да бъде подаден сигнал, намесата на приходното ведомство не може да доведе до анулиране на обмяната.

Данъчните очакват от собствениците на външните обменни бюра да сигнализират и при появата на мними обменители, които мамят туристите, които вече са сключили сделки, като им предлагат още по-изгодни курсове, обявявайки се за представители на бюрата.

Най-четени