На мода пак са водните атракциони 08.08 | 17:03

Модната тенденция е по-скоро в надуваемите съоръжения, като всяка година се измислят нови форми

От Кремена Бедерева

В нашата област има голям интерес към водните атракциони, тъй като имаме разкрити 72 водни зони за представяне на водно атракциони услуги по концесионираните плажове, тъй като само на такива може да бъде разкривана зона.

Това каза за Радио "Фокус”-Бургас кап. Живко Петров, директор на Морска администрация – Бургас. Половината от тези зони са концентрирани в района на Слънчев бряг, Влас, Елените, Несебър, Равда, на север от Бургас.

Това е обяснимо, тъй като основният брой туристи е в този район. На юг от Созопол са по-разредени и плажовете, и зоните. Там са над 30. Интерес към такива атракции има, категоричен бе кап. Петров.

Това са над 100 джета, които се отдават под наем в тези зони. "Отделно почти на всеки плаж имаме теглене на банан или други такива плаващи съоръжения. На север в района на Слънчев бряг е развито и тегленото на парашут – парасейлинга”, каза още той.

Модната тенденция при тези атракциони е по-скоро в надуваемите съоръжения, които се теглят като всяка година се измислят нови форми. Преди години най-стандартен е бил бананът, а след това е започнало производството на плаващи дивани, кресла, черешки, рингове и всякакви други причудливи форми надуваеми гумени съоръжения, в които хората сядат и бързоходната лодка или джет ги дърпат.

Към момента ситуацията е нормална и този сезон се забелязва подобряване на общото състояние по безопасността, каза кап. Живко Петров във връзка с контрола на водните атракциони по Черноморието.

"Нямаме инциденти към момента, свързани с тези атракциони и значително е намалял, спрямо миналата година, броят на обажданията на тел. 112 за опасни ситуации. Това означава, че наредбата, която прилагаме вече трети сезон, дава своите резултати”, допълни той. Хората, които предоставят тези услуги и самите ползватели са свикнали да следят за качеството и за тяхната безопасност и ако забележат нередности се обаждат.

Контролната дейност на Морска администрация по отношение на Наредбата за джетовете включва преди началото на сезона съгласуване по документи на местоположенията на водните коридори, от които ще се извършват тези услуги на концесионираните плажове, след това проверка на място на изградените коридори, на плавателните средства, с които се извършват атракционите и на документацията, т.е., дневниците, които те водят и инструкциите на поне четири езика, единият български, английски и два други, които трябва да се представят на ползвателите на услугата, преди да се качат на джета или на банана, парашута и други.

Глобите за нарушителите са различни от глоба с фиш 50 лева за по-маловажни нарушения до глоба от порядъка на 2000 лева на физическо лице и 3000 лева имуществена санкция ако е юридическо лице.

Водещи

Най-четени