На прага на сезона: Пик на проблемите с кадрите в туризма 08.06 | 20:24

Започват да следят за шума в курортите ни

От iNews.bg

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че общо проблемът за кадрите в туризма, съществува от дълги години, но в момента сякаш е в своя пик. "Особено на прага на силен сезон, който очакваме. Предстои обсъждането с министъра на социалната политика внасянето на кадри от страни, които са заявили интерес да работят по Черноморието, като Молдова и Беларус, както и облекчаване на студентски практики от страни на ЕС. Успоредно започнахме пилотен проект с Комисията по образованието за професионалните гимназии по туризъм и бизнес, за да покажем на практика как функционира дуалното обучение”, добави тя.

Относно казуса България-Гърция, Николина Ангелкова заяви, че никога не е казвала, че българите обичат или не обичат да почиват някъде. "Всеки сам определя своята почивка, няма как да сравняваме ябълки с круши, защото плажовете в Гърция и тези в България са изключително различни. Не може само да обясняваме колко лоши са при нас плажовете. Те не са лоши, защото имаме различни характеристики и правим абсолютно всичко, за да можем да осигурим максимално доброто за всеки един туристи”, категорична бе Ангелкова, цитирана от БГНЕС.

Тя подчерта, че фактът, че България е с 7,8 млн. души население, а посреща годишно над 7 млн. туристи, а само лятото между 4 и 5 млн. показва, че имаме продукт, който се харесва. "Абсолютно различно е, Гърция има 14 500 км плажове заедно с островите, ние имаме около 500 км плажна ивици. За тази година първите данни и проби показват, че плажовете са в норми така, че няма нищо притеснително”, смята министърът на туризма.

Ангелкова информира, че специалните звена ще следят за спазване на шума в Слънчев бряг, Обзор и Златни пясъци ще започнат работа на 15 юни.

Звената ще бъдат 24-часови и в тях участват полицаи и служители на РЗИ. Звената ще бъдат само за сезона, като идеята е да бъдат до август или септември. "Проблемът, който е съществувал в момента е, че няма служител на РЗИ със специален уред, който веднага да констатира нарушението и да се издаде акта. Когато се викне МВР на проверка, а няма уред, няма и доказателство. Така докато дойде представителят на РЗИ има забавяне и невинаги се констатира реалната картина”, разясни Ангелкова и добави, че при нарушение на нивата на шума ще има глоба.

Водещи

Най-четени