Наближава периодът с опасно мъртво вълнение по Черноморието 07.08 | 22:04

Кои са опасните плажове и как да се предпазим при мъртво вълнение

От Елица Елефтерова

Спокойното море ще продължи още ден-два. След това, според опитни спасители, ще се появи опасно мъртво вълнение, при което вълните се движат в различни посоки, а морето дърпа навътре. Това опасно вълнение обикновено продължава до края на август, съобщава bTV. Коварни са и дънните ями, които се образуват дори сравнително близо до брега.

Най-опасните плажове, по данни на Асоциацията по водно спасяване, са и доста посещавани - като северната част на плажа в Обзор, Иракли, южната част на Слънчев бряг, както и плаж "Косата" в Поморие. В тази категория попадат още плажовете Хармани и Каваци край Созопол, централният плаж на Приморско и плажовете в Ахтопол и Синеморец.

Каваци-север е сред т.нар. конфликтни плажове - заради подводни течения става опасен през август. Плажът, който миналото лято остана без концесионер заради нарушения, сега е неохраняема, но платена зона.

Туристите получават касов бон за услугата да се пекат на сянка, без да си задават въпроса: Защо спасителните постове са празни и няма медицински пункт? "Каваците-север е даден като плаж, който е неохраняем. Комисията е минала и е видяла дали има табели, само това е проверила. Може би другите инстанции трябва да се самосезират и да проверят кой извършва такава дейност", е позицията на Евгени Врабчев - зам. областен управител на Бургас.

Комисията е установила още, че на повечето плажове няма спасители, а на една трета от тях нарушенията са дори фрапиращи. Един от тези плажове е в Ахтопол. "Ние имахме 5 човека, как да отворим 9 поста с 5 човека? Когато има свободни спасители, ще ни изпратят, а ако няма, ще чакаме, докато излязат. Ние не сме виновни за това, че не можем да намерим хора", разказва ситуацията Галин Вълчев - управител на плаж Ахтопол-север.

Най-рисковата зона е неохраняема. Промяна в Наредбата за водното спасяване, която влезе в сила на 2 август, ще позволи на стопаните на плажове, може би още от септември, да съкратят броя на спасителите, като преценят кои зони на плажа се нуждаят от охрана и кои - не.

Трик да се разбере дали морето е опасно е фактът, че при мъртво вълнение вълната изравя пясъка около краката, когато се връща обратно. Появява се и пяна в морето. В случай че влезете да се къпете в опасно море, оставете се на течението, то само ще ви извади на брега, вместо да се борите с него и най-важното - не изпадайте в паника.

Водещи

Най-четени