Над 6 хил. българи готови да посрещнат у дома си непознати туристи 21.07 | 17:15

Да посрещнеш непознат вкъщи, или какво означава каучсърфинг

От Нели Минчева

Знаете ли какво е каучсърфинг? Думата произлиза от английските "couch” (диван) и "surfing” (сърфиране, обиколка) и обозначава разпространяващата се практика да приемаш у дома си за кратко време пътешественици, които на по-късен етап връщат услугата, без обаче това да е задължително.

Каучсърфинг е сравнително разпространен начин за намиране на подслон при пътувания по света, от известно време България също подобаващо дава своя принос за развитието на тази международна инициатива.

У нас вече има 6404 "каучсърфъри", за които да предоставяш подслон на непознати не е нещо странно или невъзможно, а вид културен обмен, социален опит, приключение и забавление.

Couchsurfing.com

Терминът идва именно от организацията, която е посредник на този тип взаимодействие между пътуващи по цял свят хора. В официалния сайт кореспондират ентусиасти от над 230 държави, и това се случва вече седем години.

Началото е поставено от Кейси Фентън, който създава бета-версия на Couchsurfing.com на 1 януари 2003 г. Усилието за подпомагане на общността на каучсърфърите става реалност, благодарение на всички хора, които допринасят за каузата от своите домове.

Според организацията светът трябва да бъде място, в което всеки може да опознава и създава смислени взаимоотношения с останалите хора, където и да живеят те. И без това да има своето задължително финансово измерение.

Повече за каучсърфинга, предразсъдъците да посрещнеш непознат вкъщи и гаранциите за сигурност

Водещи

Най-четени