Над половин милион българи потеглят на път по празниците 20.04 | 15:44

Великден и Гергьовден тази година ще ни излезе с 8-10% по-евтино заради горивата

От iNews.bg

Около 540 000 българи ще пътуват тази година по празниците около Великден и Гергьовден. От тях около 140 000 ще отпрашат за чужбина, а останалите ще обикалят из страната - основно на гости при близки, роднини и приятели. Прогнозата направи пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Според него в този период у нас са предвидени множества тържества на открито. Туристическият бранш очаква вътрешността на страната да бъде особено интензивно посетена от българи и поради това, че с поевтиняването на горивата почивката за празниците ще излезе с 8-12% по-евтина от предишните години.

Голям интерес към България по Великден и Гергьовден проявяват и чужденците от Западна Европа, смята Драганов. Те били впечатлени от начина, по който българите отбелязват двата празника, като сред предпочитаните дестинации се очакват да са курортите в Родопите и Стара планина. Очаква се през май чуждестранните гости на страната с цел туризъм да достигнат 770 000, прогнозира още институтът.

По данни на Драганов около 140 000 сънародници са предпочели тази година да карат празниците зад граница - основно в Гърция, Сърбия и Румъния. За целият месец май пък, който е изпълнен с много празници и почивни дни се очаква в чужбина да излязат около 440 000 българи.

 

 

Водещи