Над половин милион българи тръгват на път за Великден и Гергьовден 01.04 | 15:19

Почти всеки десети ще избере чужбина, сочат прогнозите на Румен Драганов

От iNews.bg

Над половин милион българи ще тръгнат на път в празничните дни около Великден и Гергьовден. Това прогнозира председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. "Около 280 000 са българите, които ще пътуват по Великден и почти същото число за туристите в началото на май по време на Гергьовден”, заяви той пред "Фокус".

От тези, които ще поемат на път в дните около Възкресение, приблизително 70 000 ще изберат дестинации в чужбина. Традиционно най-много хора ще се отправят към съседна Гърция. Според Драганов те ще са близо 40 000.

"Ще има и много интензивни посещения в Европа на база на нискотарифните авиокомпании, които доведоха до един ръст на пътуванията на българи в чужбина. Средно от около 20% или в абсолютни числа над 100 000 българи са излезли през първото тримесечие в чужбина извън това, което е било през миналата година", прогнозира още Драганов.

По думите му по време на пролетния туристически сезон се очакват около 1.1 млн. чуждестранни посещения в страната. "Общо взето това са големите християнски празници по Великден, също така гергьовските и майските празници, множеството фестивали, които се провеждат по това време. Разбира се, тече и подготовката на морските курорти. Те вече приемат туристи, които ще бъдат за Великден. Около 7000 души ще бъдат тогава на българското Черноморие", допълни Драганов и уточни, че започват първите посещения, свързани с балнеоложките центрове в Поморие, Златни пясъци и Албена. Той добави още, че се очаква и доста интензивен летен сезон, особено в месеците юли и август.

Водещи

Най-четени