Накъде се запътваме за майската почивка 27.04 | 12:13

26% от българите ще прекарат майските празници у нас

От Ралица Стоянова

Температурите тези дни са летни и едва ли вече ви свърта в офиса. За радост на всички, остава съвсем малко до бленуваната майска почивка.

А вие къде ще почивате?

Въпреки че неработните дни са цели шест - от 1 май до 6 май, повечето българи смятат да ги прекарат в родината. 26% от нас ще изберат почивка в България, сочи информация на туристическия портал NasamNatam.

Топлите ни съседки - Гърция  и Турция са сред дестинациите, които същото примамват българските туристи. 11% от българите, които смятат да почиват, ще го направят в Гърция, а 9% - в Турция.

Сред останалите дестинации, до които ще отскочат родните туристи, са Италия - 8%, Хърватска - 4% и по-близките Сърбия - 2% и Румъния - 2%.

Топ дестинацията за тези от нас, които ще почиват в България, e Сандански. Югозападният град печели симпатиите на 23% от българите.

Сред останалите български градове, които ще посрещнат туристи, са Златоград (7% от заявките за почивка), Арбанаси - 6%, Златни пясъци - 6%, Велинград - 5%, Трявна - 5%, Мелник - 4% и Банско - 3%.

Колко струва почивката за празничните майски дни?

В зависимост от дестинацията и броя на включените дни, цената на ваканцията варира в широки граници.

Почивка в Гърция започва от около 200 лева за три дни на Халкидики и достига до 600-700 евро за 4-7 нощувки на островите Закинтос, Санторини и Крит, като в цената е включен и самолетния билет.

Ако си падате по комфортното морско пътешествие, идеален вариант за вас би бил почивка на яхта. В Гърция се предлагат екскурзии на яхта, като цените са от 380 лева за две нощувки до 1000 лева за седем. Яхтените обиколки са около Тасос, Халкидики, Самотраки и Лимнос.

В Турция можете да прекарате 4-5 дни за около 250 - 450 лева, ако пътуването до там е с автобус. Ако искате да отидете със самолет, цената скача до 700-800 лева.

Значително по-евтини са пакетите до Македония и Румъния. Там можете да почивате един уикенд срещу 200 лева.

Туристическите пакети до по-далечните Испания и Португалия са по-големи. Те включват 7 дни, като цената им е от 900 до 1300 лева.

Има и българи, които избират да прекарат великденските празници в Израел. Цените там са от 1200 до 1600 лева за 4-5 нощувки.

На българското Черноморие, където активния сезон още не е започнал, можете да отседнете от 3 до 5 дни за 230-500 лева. Златни пясъци, Слънчев бряг, Поморие и Несебър предлагат пакети за майските почивни дни.

Има и по-евтини варианти - 80 - 100 лева за две нощувки на човек.

В Тревненския балкан цените също са доста приемливи - 25-30 лева за нощувка.

Където и да отидете, от iNews ви пожелаваме слънчева и приятна почивка!

Водещи

Най-четени