Наполовина по-малка печалба чака въздушният сектор 06.06 | 11:28

4 млрд. долара, а не 8.4 млрд. печалба очакват от IATA през тази година

От iNews.bg

Заради природните бедствия в Япония от март месец тази година, напрежението в Северна Африка и високите цени на петрола Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) занижи наполовина прогнозата си за печалбата на въздушния сектор в световен мащаб през настоящата година, става ясно от съобщение на сайта на IATA.

През 2011 година от IATA очакват 4 млрд. долара печалба за въздушния сектор. За сравнение през март очакванията бяха за 8,6 млрд. долара, т.е. сега понижението е от 54%. През миналата година пък нетната печалба на въздушния сектор беше 18 млрд. долара – със 78% повече, отколкото се очаква сега.

Високата цена на петрола се сочи като основна константна причина за неприятната прогноза. От IATA очакват, че през тази година средната цена на "Брент"-а ще бъде 110 долара за барел – с 15% по-висока цена, отколкото при предишната прогноза.

Организацията твърди, че разходите на въздушния сектор ще скочат с 1,6 млрд. долара за всяко увеличение в цената на "Брент"-а с един долар над стойност 110 долара.

Водещи

Най-четени