Нелегални чужди работници превзеха туристическия бранш 10.03 | 13:28

Хотели и ресторанти в зимните курорти наемат без договор украинци и молдовци под предлог, че ги обучават

От iNews.bg

Хотели и ресторанти заобикалят ограниченията за наемане на чужденци от трети страни като ги представят като стажанти на практическо обучение. Граждани главно на Украйна и Молдова работят в туристическите обекти по силата на договори между обучаващи организации и хотелите и ресторантите, показаха проверките на Главната инспекция по труда (ГИТ) в зимните курорти през активния сезон.

Работниците пристигат в България с туристически визи и визи за културен обмен и с тях не се сключват трудови договори, но работят като сервитьори, готвачи, рецепционисти, камериерки и други нежелани от българите професии, тъй като заплащането е ниско.

По време на проверките са установени общо 19 такива случаи. При тях изпращащата организация е имала лиценз да организира обучения и учебни практики, пише Дневник. Проверките на ГИТ обаче установяват, че обучаваните всъщност полагат труд - имат работно време, работно място, полагат нощен труд, включени са в графиците на работните схеми и имат определено възнаграждение.

В същото време с тях не са сключени трудови договори за стажуване или обучение, каквито са регламентирани в Кодекса на труда. Не са предоставени и доказателства, че са им определени наставници и че се провежда задължителното теоретично обучение.

Становището на трудовата инспекция е, че обучаващите организации действат неправомерно като предприятия за осигуряване на временна работа или като фирми-посредници, без да са регистрирани като такива в Агенцията по заетостта. За всеки изпратен "обучаван" те са получавали определени суми от хотелите и ресторантите.

Трудовата инспекция напомня на работодателите, че нормативната уредба допуска облекчен ред за наемане на работна ръка за сезонна заетост – до 90 дни, чрез Агенцията по заетостта. Работодателят е длъжен в 7 -дневен срок от започването на работа на чужденеца да уведоми Трудовата инспекция.

В зимната кампания са извършени 375 проверки с над 6100 заети лица. Резултатите от кампанията показват, че туризмът продължава да бъде рисков при спазването на изискванията за разпределението на работното време, заплащането на труда и работата, без сключен писмен трудов договор.

Установени са 131 нарушения по разпределението на работното време, 53 нарушения по заплащането на труда и 44 случая на работа без сключен писмен трудов договор. Издадени са 91 акта за административно нарушение.

Водещи

Най-четени