Нено Димов ще иска предоговаряне на концесионния договор за ски зоната в Банско 29.11 | 10:20

За да започнат преговори в тази посока обаче трябва правителството да го оторизира да ги води от името на държавата

От iNews

Предоговаряне на концесионния договор за ски зоната в Банско ще иска екоминистърът Нено Димов, предаде Дарик. За да започнат преговори в тази посока обаче трябва правителството да го оторизира да ги води от името на държавата. До искането се стигна след като главният прокурор Сотир Цацаров препоръча няколко пъти договорът за концесия да се синхронизира със сега действащото законодателство, както и да се прецизира площта, която концесионерът "Юлен" реално експлоатира.

Това се оказа доста трудно. При изготвянето на екооценката на концесионния договор за ски зоната през 2000 г. са обследвани 99,5 хектара, а проверка на реално експлоатираната от концесионера площ през 2011 г. показва 165 хектара. До това противоречие накратко може да се сведе териториалният проблем с концесията на Банско.   Според ръководителя на екипа, изготвил оценката преди 18 години, Екатерина Гюлеметова обаче това не създава проблем за околната среда: "Всеки един от обектите е преминал през одобрение на държавен орган - РИОСВ, МОСВ, РЗИ, Басейнови дирекции. Всеки си е казал мнението за това може или не може и при какви условия. Всичко това е одобрено".  

Но Борислав Сандов от "Зелените" не споделя тази теза: "Тук говорим за няколко нови лифта, няколко нови писти. Знам със сигурност, че Бъндеришка поляна, един от последните проекти, и то "Маренго Трейдинг", които дори не са страна по концесионния договор, изгради инфраструктура в национален парк, който е изключителна държавна собственост. Сиреч нарушенията там са дори малко повече от това".  

Юлиян Попов, служебен министър, също водил преговори с "Юлен" през 2013 г., казва, че дори и документираните нарушения не са основание за разваляне на концесионния договор: "Размерът на нарушенията, които те са извършили, и доказани, са тип нарушения, които подлежат на санкции, но не могат да доведат до разваляне на договора".

Водещи

Най-четени