Нова наредба ще защитава правата ни при пътуване с кораб 12.10 | 15:10

Ще получаваме компенсации и помощ при забавяне или отлагане на пътуването, ако то е организирано от европейска компания

От Деляна Петкова

Пасажерите на корабите в Европейския съюз (ЕС) ще се радват на повече права като компенсации и помощ, в случай че пътуването им се отложи или забави.

Пътниците с увреждания или намалена подвижност ще бъдат защитени от дискриминация при резервация на пътуването и ще получават подходяща помощ при качването и слизането от кораба, както, разбира се, и на борда на превозното средство.

Всички тези промени са заложени в нова регулация за водния транспорт, която беше одобрена от Съвета на министрите в средата на октомври. Документът влиза в сила след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

В текстовете е записано още, че пасажерите ще трябва да бъдат информирани за забавяне или отлагане не по-късно от 30 минути преди началото на пътуването им. В случай че забавянето на тръгването е повече от 90 минути, те ще имат право на прерутиране и оказване на необходимата помощ.

Превозвачите трябва да осигурят закуски, храна и освежаващи напитки, а в случай на необходимост – и да възстановят разходите по пренощуване – до 80 евро на нощувка, но за максимум три нощи. Правото за осигуряване на нощувка обаче не важи отлагане на потегляне заради лошо време или други извънредни обстоятелства.

Регулацията ще важи за всички водни съдове, които превозват повече от 12 пасажери и над трима души екипаж. Услугите за много кратки разстояния (под 500 метра в едната посока) също не попадат под ударите на новия документ.

Водещи

Най-четени