Нови строги правила за плажовете в Гърция влизат в сила 14.03 | 14:30

Ето какви са те

От iNews

Преди летния туристически сезон гръцките власти затегнаха правилата за плажовете, насочени към подобряване на обществения достъп до известното крайбрежие на страната и въвеждане на ред на плажовете. Това последва големи протести миналото лято на местни жители, които се оплакаха, че крайбрежните фирми ги изтласкват от гръцките плажове.

Както пише Birmingham Live една от промените, които ще влязат в сила тази пролет, е, че 70% от гръцките плажове ще трябва да бъдат без шезлонги, за да се предотврати пренаселеността и да се направят почивките по-удобни. В същото време в защитените зони тази цифра нараства до 85%, а в екологично чувствителните зони ще бъдат създадени "недосегаеми плажове", където шезлонгите ще бъдат напълно забранени.

Освен това вече ще се изисква минимално разстояние от четири метра между шезлонгите и бреговата линия, за да могат хората да достигат по-лесно до водата.

Според новия закон поне половината от плажовете трябва да останат отворени за обществеността. Това се прави с цел да се предотврати превземането на плажните зони от барове и шезлонги с чадъри под наем, което през последните години взе шокиращи размери в Гърция, ограничавайки значително свободния достъп на летовниците до плажовете.

Ще се промени и процедурата за получаване на права за наем на плажни територии от представители на бизнеса. Сега те ще се разпространяват чрез онлайн търгове, за да се избегнат всякакви задкулисни сделки и да се увеличи прозрачността.

За тези, които не спазват новите правила, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заплаши големи проблеми под формата на глоби и отмяна на правата за наем.

В близост до плажовете ще бъдат монтирани специални машини, които да гарантират, че крайбрежните фирми спазват правилата. За тези цели ще се използват и дронове.

"Много ще се промени на нашите плажове това лято", отбеляза гръцкият премиер.

По-рано гръцките власти обявиха въвеждането на "климатичен" данък за туристите. От тази година почиващите ще трябва да плащат допълнителни данъци по местопребиваване през високия сезон - от март до октомври. Размерът на данъка ще варира в зависимост от официалния рейтинг на имота и ще варира от 1 до 4 евро на вечер.

Водещи