Нови туристически атракции във Велико Търново 04.11 | 13:45

Нов площад, туристическо влакче, мултимедиен център и музей пред крепостта Царевец ще привличат туристите

От Силвия Стоядинова

Нов площад, туристическо влакче, мултимедиен център, музей на силиконови фигури пред крепостта Царевец ще бъдат най-новите атракции във Велико Търново по проект за 6 256 000 лв. Средствата ще дойдат по Оперативна програма „Регионално развитие”, а общината ще трябва да осигури съфинансиране в размер на 1 514 000 лв., което е 15 % от целия бюджет, съобщава veliko-tarnovo.net.

Проектът, който може да преобрази изцяло района около Царевец, бе представен през ноември м.г. Негови консултанти бяха британският архитект Александър Доу и испанският му колега Едуард Рифа, който е участвал и в проектирането на олимпийското градче в Барселона.

Площадът „Цар Иван-Асен” ще придобие съвсем различна визия с новата разработка. Предстои и изборът на основен изпълнител, който ще стане с обществена поръчка. Предвидена е и нова организация на трафика, която ще се контролира чрез кръгово движение. В самия център на пространството са планирани фонтан и множество цветни алеи. Непосредствено под площада ще се намира паркинг с разгъната площ от над 113 483 кв. метра. Тук трябва да влязат и всички автомобили на туристите, пристигнали за забележителностите на старата българска столица. Самият обект пък ще е на няколко етажа.

Съществена част от проекта е и терасовидно изграден парк, който слиза на различни нива от северната част на площада чак до долу, до църквата „Св. 40 мъченици”. Оттук ще може да се наблюдава новостроящата се крепост на хълма „Трапезица“. Предвиден е и специален панорамен асансьор, както и нов туристически информационен център.

Мултимедиен посетителски център „Средновековна България” пък се създава в административната част на музея по същия проект. Той ще включва 27 фигури от силикон, които ще показват характерни облекла от Средновековието сред подходящи декори и дигитално озвучаване. Пари се заделят и за цялостна подмяна на 10 600 кв. м настилки, които ще подобрят подхода към и около крепостта.

Община Велико Търново се надява да получи и пари за закупуването на нов червен лазер за аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”, както и монтирането на уеб камери, с които неповторимото зрелище ще може да се наблюдава в реално време по интернет.

Финансирането на проекта за подобряване на туристическите атракции, който е с двегодишен срок, е одобрено с решение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Водещи

Най-четени