Ново сдружение ще подпомага планинския туризъм 25.10 | 14:00

Български планински съюз ще подобрява условията и ще повишава културата на туристите

От Ани Романова

Заедно с държавните институции да се подобрят условията за туризъм в планините, което включва и да се повиши културата на хората, които ходят там. С такава мисия в края на септември е създадена нова национална организация Български планински съюз, в която до момента членуват физически лица - хора, които ходят по планините и ги е грижа за тях, казват учредителите, пише "Дневник".

И досега членове на новото сдружение с доброволен труд са маркирали и почистили около 100 маршрута, поставени са указателни табели, на хижи са монтирани камери, свързани са с интернет и др.

Планинският туризъм в България е в много трудно положение - хижите и заслоните се продават, подаряват и изоставят. Туристическата инфраструктура на много места е в плачевно състояние. В националните и природните паркове се усвояват средства по проекти, които не водят до нищо градивно. Не се предприемат мерки към нарушителите в защитените зони – движение на МПС, бракониери, иманяри. Така описват ситуацията в новосъздадената организация.

Допълва се, че Планинската спасителна служба не разполага със средства за оборудване и бази, но спасява човешки животи почти ежедневно. Липсва планинарска култура сред голяма част от населението, което е предпоставка за неблагоприятно въздействие върху околната среда и първите резултати вече са налице.

Съюзът организира дискусия за проблемите в планините на 2 декември от 13 часа в Дом на културата Искър - концертна зала (гр. София, бул. "Кръстю Пастухов" 23).

Водещи

Най-четени