Нощни проверки в Добрич за трудови договори 28.06 | 13:08

От началото на годината са установени 44 лица да работят без трудови договори

От Андриян Георгиев

Мобилни екипи на Областната инспекция по труда в Добрич започват и нощни проверки с началото на активния туристически сезон в обекти по крайбрежието, съобщи директорът на ведомството Младен Мартинов, цитиран от БТА.

По думите му през лятото работодатели обичайно сключват договори с персонала за 4-часово работно време при съответното възнаграждение, а на практика работният ден е пълен и разликата в заплатата се брои "на ръка".

Мартинов коментира, че подобни нарушения в последно време рецидивират.

Имаме достатъчно кадрови ресурс, като очакваме в областта да бъдат командировани и инспектори от други регионални дирекции, за да правим по няколко проверки, включително и нощем, в едно и също заведение в рамките на един работен ден, каза директорът.

Той допълни, че санкцията за извънреден труд е от 1500 до 15 000 лв., която е несъизмерима със средствата за заплати и социални осигуровки.

При проверките работници и служители ще попълват анкетни карти дали работят по договор, при какво работно време и заплащане. Инспекторите веднага могат да установят по интернет дали договорите са регистрирани в НАП, поясни Мартинов.

Преди дни в ресторант в с. Кранево инспекторите са установили два трудови договора, регистрирани онлайн в НАП точно три минути след началото на проверката. На работодателя са съставени два акта за административни нарушения.

От началото на годината Областната инспекция е установила 44 лица да работят без трудови договори.

При извършените над 840 проверки в региона за полугодието са съставени 184 наказателни постановления. 

Водещи

Най-четени