Няма опасност единствената паралелка за планински водачи да бъде закрита 24.01 | 16:44

Необходимо й е обаче сериозно популяризиране и реклама, смята директорката на училището Румяна Велешка

От Гергана Златкова

Няма опасност единствената паралелка в страната, обучаваща планински водачи да бъде закрита. Необходимо й е обаче сериозно популяризиране и реклама.

Това е основният извод след срещата на областния управител на Ловеч Ваня Събчева и ръководството на училището в троянското село Черни Осъм, която се състоя вчера (23 януари).

Причината е, че към момента няма достатъчно голям интерес към нея и това прави трудно покриването на минимума от 18 ученика. 

"Трябва да работим за подобрение на рекламата си. Оказва се, че на много места все още не се знае, че съществува такава паралелка", сподели пред iNews директорката на училището Румяна Велешка.

По думите й училището само дофинансира планинските водачи от спестявания в делегирания си бюджет, но в най-скоро време се надява тази практика да не бъде необходима.

В момента в гимназията се обучават 132 ученици, като тези в специалността "Туризъм", направление "Планински водачи" са 44 в дневна форма на обучение и 11 в самостоятелна форма на обучение.

В училището се учи ски-бягане, ски-алпинизъм, биатлон, изкачване на ледени скали, а през лятото децата катерят върхове, практикуват рафтинг, кану-каяк, бънджи скокове.

Според областния управител решението на проблема е кандидатстване по различните програми с проекти и активизиране на контактите си както в чужбина, така и с туристическия бранш и Българския туристически съюз у нас.

Водещи

Най-четени