Обмислят по-висока застраховка "отговорност на туроператора" 25.09 | 17:34

Ще се наблюдава как ще се увеличи застрахователното покритие и дали ще е достатъчно

От Петя Михайлова

Обмисля се увеличаване на минималния размер на застраховка "отговорност на туроператора", заяви заместник-министърът по турзима Иво Маринов.

Предложението за увеличаване на минималните прагове с 20-25 % е на Българската туристическа камара. Повод за отправянето му стана инцидента с "Алма тур", който блокира стотици туриси заради финансов спор между туроператора и превозвача "България Еър".

"Първо трябва да се разбере какъв би бил ефектът от подобно увеличение. Това ще го смятаме, защото трябва да видим като се увеличи премията как ще се увеличи застрахователното покритие и дали ще е достатъчно. Ако стане примерно от 300 на 500 лв. да видим какво ще е отражението върху застрахователното покритие", поясни Маринов, цитиран от БНР.

iNews припомня, че кризата с туристите на бургаското летище започна в петък (9 септември), след като "България Ер" съобщи, че анулира чартърите, резервирани от "Алма тур". Причината е, че те не са били платени, а освен това туроператорът има дълг от 7 млн. лева към авиокомпанията.

На 20 септември агенция "София прес" разпространи новината, че "Алма Тур" е подала молба за несъстоятелност в съда. По-късно на сайта на компанията се появи съобщение, в което екипът на "Алма Тур" обяснява, че временно прекратява работата си, считано от 21 септември. Посочената причина са финансови затруднения.

Имотите на "Алма тур" ще бъдат обявени на търг, обявиха от "Химимпорт", компанията, собственик на основните кредитори на фалиралата фирма - ЦКБ и "България ер". Общо към 70 млн. лв. са борчовете на затъналия оператор, личи от вписванията в Търговския регистър. Водещото дружество от групата - "Алма тур БГ" - е заложено в полза на ЦКБ и "УниКредит Булбанк" срещу 13,905 млн. евро. Друга компания от групата - "Алма тур Флай", има дългове за над 43 млн. лв. към "България ер" и още 1 млн. евро към "Емпорики банк". Така групата на "Химимпорт" се превръща в най-големия кредитор на "Алма тур".

Сред активите на компанията, които след обявяване на фалит ще станат собственост на кредиторите, са хотели по Черноморието и представителства в няколко държави по света, става ясно още от съобщението.

 

Водещи

Най-четени