Оборот от 3-4 млрд. евро очакват нашите хотелиери от сезона 15.08 | 14:02

За сравнение, Турция прави над 22 млрд. евро оборот, коментира шефът на БХРА Рагин

От Апостол Апостолов

Въпреки инцидентите по Черноморието, ръстът на туристите у нас ще бъде в рамките на 10% и се очакват обороти от 3-4 млрд. евро. Това заяви Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА)в интервю за econ.bg.  

По негови думи нашите хотелиери са направили "няколко големи гафа" и от това има негативен медиен отзвук както в страната, така и по света. Българският туризъм успява да се възползва от кризата в Северна Африка. От както са започнали размириците има ръст от 10% на туристите по нашите курорти, обяснява още Рагин. 

Няма обаче точни данни как се отразява кризата в Гърция на туризма у нас. На този етап хотелиерите от Гоце Делчев, Сандански и Златоград съобщават за по-малко туристи от съседна Гърция, но няма още потвърдени данни.

Постоянно се сравняваме с Гърция и Турция, но сме още много назад – Турция например прави над 22 млрд. евро оборот, а Гърция – 18 млрд. евро. У нас оборотите от туризъм са около 3 млрд. евро, коментира Рагин по повод коментарите, че съседните държави ни "бият" по тази икономическа категория.

"И в двете страни има установени традиции. Едно от нещата, които искаме да заимстваме от тях, е т.нар "лицензионен принцип".

Тези, които искат да работят в сферата на туризма, да имат лиценз, който да се получава след минат изпит по културни познания за България и добро ниво на определен език", поясни още Рагин.

Водещи

Най-четени