Ограничават достъпа до пещерите край село Боснек 12.11 | 16:09

Желаещите да влязат в пещерите трябва предварително да се регистрират

От Елена Коцева

Ограничават достъпа до пещерите край пернишкото село Боснек - „Духлата“, „Пепелянката“ и „Академик“.

Причината за мярката на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) са все по-честите влизания на младежи в пещерите и зачестилите прояви на вандализъм.

Достъпът вече в трите пещери ще бъде контролиран. В момента се изгражда система за ограничаване, а желаещите да влязат в пещерите ще трябва предварително да се регистрират.

Карстовият район на село Боснек е един от най-богатите в страната на пещери - там има около 30 и от години се посещава непрекъснато от любителските пещерняшки и алпийски клубове.

Забрана за посещения има вече в пещерата "Врелото". В нея може да се влиза само с писмено разрешение от РИОСВ-София, при това само с учебна и изследователска цел.

Природозащитници отдавна предупредиха, че се унищожава уникално подземно богатство. Трите пещери са се превърнали в място са събиране на отпадъци, галериите са загрозени от всевъзможни надписи.

Освен това пещерите са недостатъчно проучени и свободното влизане е опасно, предупреждава РИОСВ.

Преди около месец младеж се подхлъзна и падна от голяма височина в "Пепелянката", а планинските спасители го вадиха повече от пет часа.

Водещи

Най-четени