Остава опасността от лавини в планините 14.01 | 08:11

Всички скиори и сноубордисти трябва да се съобразяват с препоръките на спасителите

От Кремена Бедерева

След като трима алпинисти бяха затрупани в Рила, опасността от лавини остава. Това каза за "Нова телевизия" директорът на Планинската спасителна служба Кирил Русев.

Тримата алпинисти пострадаха от голяма лавина в района на Седемте рилски езера. В акцията участва хеликоптера, който бе предоставен на спасителната служба. Тримата алпинисти са настанени във Военномедицинска болница. Те бяха приети с хипотермия, а единият от тях беше в тежко състояние със счупен крак.

"В последните дни вятърът пренесе доста снежна маса. Във високите части на планините, по всички улеи, северни и южни склонове духаше северозападен вятър. Едновременно с това температурите леко се покачиха и както стана вчера, има опасност от т.нар. спонтанни лавини,” обясни Русев.

В района на вчерашния инцидент е имало и други лавини по склоновете, посочи директорът на ПСС. По думите му всички скиори и сноубордисти трябва да се съобразяват с препоръките на спасителите.

Кирил Русев посъветва хората, които все пак възнамеряват да посетят планините да не надценяват собствените си възможности, да не излизат сами и да се ограничат до по-леки маршрути в по-ниската част на планината, съобразявайки се с обстановката в момента.


Водещи

Най-четени