Остров Света Анастасия може да стане перла на туризма 21.08 | 10:35

Проект по ОП "Регионално развитие" ще позволи реставрацията на паметници на острова

От Ивайло Ачев

Превръщането на остров Света Анастасия в туристическа дестинация е един от големите проекти в областта на туризма за Бургас, заяви пред Агенция "Фокус" Руска Бояджиева, директор на дирекция "Евроинтеграция” в община Бургас.

По думите на Бояджиева предстои подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ за реализация на проект за културно-историческото наследство на град Бургас и остров Света Анастасия. Проектът ще бъде финансиран по ОП "Регионално развитие".

Проектът залага на реализацията на цялостен културно-исторически маршрут, който ще тръгва от площад "Св.Св.Кирил и Методий” в Бургас, ще преминава по историческата улица "Богориди” и ще стига до историческото ядро на Морската градина. От там ще тръгва хидробус с капацитет между 32-35 пътнически места, който ще отвежда желаещите до остров Света Анастасия.

"Този остров като потенциал е единственият в българската част на Черноморското крайбрежие, който дава възможност да бъде превърнат в атрактивно туристическо място. Там предстои да бъде възстановен и реставриран манастирският комплекс. Проектът предвижда там да бъде построена открита сцена, на която ще се провеждат камерни концерти. Най-ценното нещо на острова е самата църква, която е изключителен паметник, който ни дава възможност да реставрираме значителна част на стенописите, олтарната част, като ще се постараем там да изложим реплики на иконите, които в средата на 19 век са съществували и да го превърнем в изключително атрактивно място за посещения и отдих”, обясни Руска Бояджиева.

Посещенията на остров Света Анастасия вероятно ще започнат през лятото на 2013 година.

Друг важен проект за Община Бургас е международен проект, свързан с въвеждането на система за управление на туристически дестинации. По този международен проект е предвидено въвеждане на смарт карта, която от своя страна ще позволи интегрирането на различни видове продукти и услуги в нея. Смарт картата ще дава достъп до различни културно-исторически места, до градския транспорт и хидробуса до остров Света Анастасия и дори ще предлага отстъпки в избрани заведения.

Водещи

Най-четени