От 2014 г. остров Света Анастасия предлага нови атракции 09.10 | 17:57

Ремонтът на всички сгради на острова трябва да приключи до дни

От Елица Елефтерова

Остров Света Анастасия ще приема туристи от пролетта на 2014 година с изцяло обновени и възстановени в автентичния си вид сгради, заяви кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от БТА.  

Ремонтът на всички сгради на острова трябва да приключи до дни. Вече са назначени една част от служителите, те са от Община Бургас и ще обслужват функционирането на острова - както атракциите, така и заведенията. Има голям интерес вече за сватби и кръщенета, коментира градоначалникът.

На острова има също и музей, църква с възстановени стенописи, датиращи от XIV век, къща за гости с гледка към Бургаския залив и възможност за пренощуване в монашеска килия. Островът предлага също и ресторант, лекарна, предлагаща целебни отвари от билки, отглеждани на самия остров.

Запазени са също и старинни каменни зидове, като по някои от камъните се четат древни надписи. В ресторанта ще се предлагат традиционни морски и манастирски гозби, като основно място в менюто ще заемат ястията с миди, тъй като районът около "Света Анастасия" е най-голямата естествена мидена плантация в региона.

Ще се предлага и сладко от зелени смокини, за направата на което ще се използват  смокини, отглеждани на място. За любителите на спорта ще се предлага гмуркане, курсове по  йога, различни състезания по плуване и ветроходство.  

Остров "Света Анастасия" се реставрира в рамките на проект на Община Бургас "Културно-историческото наследство на о-в Света Анастасия и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация", финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г.

Водещи