Отказваме се от почивки в Турция 05.06 | 08:16

Протестите в страната и наводненията в Европа станаха причина за отлив на туристи

От Елена Кирилова

Има отлив на туристи от Турция, Австрия, Германия и Чехия заради непредвидените обстоятелства в тези страни. Това заяви пред БНТ Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Докато в Турция протестите все още не са утихнали, то в другите три европейски държави има огромни наводнения.

По думите на Байков е логично в такива моменти да има отлив на туристи от тези дестинации. Той препоръча първо да се изчака ситуацията да се подобри и едва тогава да се планират екскурзии.

Все още не е ясно какъв процент хора са се отказали от почивките си в четирите страни, а туроператорите тепърва започват да се ориентират в необичайната обстановка.

Според Байко, ако туристите вече са заминали за страната, в която има проблеми, то туроператорът трябва да се погрижи да ги изтегли, ако са в рискова зона, или да удължи престоя им, ако се налага.

Игнат Арсенов от Европейския потребителски център твърди, че е много важно каква почивка са закупили туристите – пакетна ваканция или индивидуално пътуване. При групово пътуване гражданите трябва да погледнат договорите си и да проверят какви са условията при тяхното неизпълнение.

Тези, които са заминали с български туроператор, могат да използват клаузата за форсмажорни обстоятелства и да поискат прекратяване на пътуването.

Ако става дума за пътуване до Турция, но то не е до Истанбул, правилото не важи.

Туроператорът не носи отговорност за допълнителни щети.

Самите потребители имат привилегията да искат от туроператора да изберат дали парите им да бъдат върнати, или да пътуват на друга дата, ако това е възможно.

Туроператорът е длъжен да уведоми потребителя, ако ще се правят промени, обясни Арсенов.

Водещи

Най-четени