Очаква ни втори кабинков лифт над Банско 06.09 | 11:57

България е една от най-предпочитаните ски дестинации в ЕС

От Лазар Тодоров

Правителството застава зад проекта за изграждане на втори кабинков лифт над Банско. Това са обявили вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, по време на поредица от срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище,  съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и  енергетиката.

Ски туризмът в България има огромен потенциал за развитие

Чужди експерти изразяват мнение, че страната ни има реалната възможност да посрещне четири пъти повече туристи в ски курортите ни. Това ще е отрази благоприятно на бюджета. Приходите ще скочат близо с 1,5 млн. на година.

България е една от най-популярните ски дестинации в ЕС. Тя е вече на четвърто място сред най-посещаваните места за ски. Това е  заявил заместник-министърът Бранимир Ботев.

На състоялите се поредица от срещи е било обсъдено предстоящо посещение на българска делегация в Истанбул. Тя ще бъде представлявана от вицепремиера Бобева и заместник-министър Ботев и представители на българските ски курорти. Визитата ще бъде още през октомври месец и ще цели да представи пред водещите туроператори в Турция възможностите за благоприятно развитие на зимен туризъм у нас.

Представителите на брашна са се обединили около идеята за организиране на специална среща, на която да бъдат разгледани обстойно проблемите в категорията на туристическите обекти. Това ще спомогне за въвеждане на подобрения.

Основната цел е да се свие максимално сивият сектор

Заместник-министърът Барнимир Ботев е завил, че активно търсят възможност след Нова година да се установят евростандарти в категоризацията. Това ще е възможно да се случи като се установят нови промени в Закона за туризма. Предложенията, за което ще бъдат внесени от Министерския съвет, а всички наредби ще бъдат съгласувани с бизнеса.

В дискусията е обърнато внимание и на друг важен въпрос, който засяга пряко контрола в туризма. От бранша са изразили готовност, съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката, да бъде създаден специализиран контролен орган, който да поеме грижата и отговорността за инспектирането на туризма.

Отделно държавата ще предприеме поредица от подходящи стъпки за да стимулира създаването на повече  училища за обучение и усъвършенстване на кадри в туризма. Това ще се случва на принципа на дуалната система - учение, но и професионален стаж.

 

Водещи

Най-четени