Очакваме повече руснаци и англичани в зимните курорти 05.11 | 16:58

3,3 млн. чужденци са посетили страната ни през лятото

От Ралица Стоянова

Ранните записвания за ски ваканциите и новогодишните празници сочат над близо 10% скок на руския пазар и също толкова на британския. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който участва в официалната церемония за откриването на 33-ото Световно туристическо изложение World Travel Market 2012 в Лондон.

Близо 5% е ръстът на чуждестранните туристи в България през лятото спрямо същия период на 2011 г. България е посетена през юни, юли и август от над 3,3 млн. чуждестранни граждани с цел туризъм. Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс според БНБ през юни и юли са над 985 млн. евро – повече от 6,2% от същия период на 2011 г.

Експото е под патронажа на Световната организация по туризъм. В най-голямата специализирана борса за професионалисти, която продължава до 8 ноември в изложбения център ExСel, се включиха близо 5200 изложителя от 182 страни.

България се представя  на WTM в зала "Европа и Средиземноморие" с национален щанд от 293 кв. м. Той  е организиран от МИЕТ съвместно с 25 туристически фирми и общини, кандидатстващи за куртурна столица  на Европа 2019 г. Тази година посланието на нашето участие в Лондон е "България – неповторима и различна" (Bulgaria – Unique in its Diversity). Страната ни е един от активните изложители в британската столица и досега е пропуснала само едно издание на туристическа борса. Тази година щандът включва и мултимедия с акцент върху морския, ски, културния, балнео- и СПА туризма.

Акцент в  представянето на България в Лондон са предимствата на културния, балнео-, СПА и уелнес туризма, тоест утвърждаването ни като целогодишна туристическа дестинация, която развива многообразни форми на туризъм. На българския щанд се провежда и уъркшоп, на който се показват традиционни техники на рисуване. Ще се изработват картини с типичен за България пейзаж - възрожденски къщи, глинени пана с фолклорни мотиви, украшения и аксесоари от мъниста, цветни прежди и вълнени конци. Представители на български винарни правят професионални дегустации със сомелиери като презентират качествени вина от няколко региона.

 

Водещи

Най-четени