Очакваме финансова инжекция за туризма ни от Европа 28.01 | 20:10

Подкрепа от 300 млн. лева от европейските фондове ще получи браншът

От Теодора Кокаланова

Туристическият бранш у нас ще бъде подкрепен от европейските фондове с 300 млн. лева през следващите няколко години. Предвидените финансови средства за подпомагане на един от най-печелившите отрасли в България с бенефициент Министерството на икономиката и енергетиката са 52 млн. евро.

Към Министерството на регионалното развитие за "Региони в растеж" се заделят други 110 млн. евро, уточни Бранимир Ботев, зам.-министър на икономиката и енергетиката. Министърът представи резултатите от изпълнението на проект за укрепване на капацитета на МИЕ по Оперативна програма "Регионално развитие", отбелязва БТА.

За периода 2008 - 2015 година са заложени 14 проекта, на стойност 52 млн. лева, като вече са завършени 8 от тях. В момента за успешното осъществяване се работи върху 6 предложения, отбеляза Ботев.

Той увери, че при представените планове процедурите за обществени поръчки са били максимално прозрачни и фактът, че няма нито едно обжалване го доказва.

Според Бранимир Ботев е задължително при представянето на България на целевия туристически пазар да имаме предвид съседните държави, които са ни преки конкуренти в предлагането на туристическите услуги.

Той отбеляза, че за да бъде първенец в туризма, е нужно България да създаде ясни стратегии за развитието на бизнеса и да ги реализира. Това е и причината страната ни да установи контакти с три големи компании, специалисти в туристическия маркетинг и реклама, които да подпомогнат представянето на нашия пазар, каза още Ботев.

Около 56 % от пътникопотока на авиокомпаниите е от туристи. Този дял ще се засилва и ще се отрази не само на политиките на авиокомпаниите, но и на инфраструктурата на летищата. Визовият режим също търпи промени - до 2 - 3 години визите ще се издават по електронен път без тежки административни процедури, допълни зам.-министърът.

Позицията на Бранимир Ботев е, че страната ни трябва да бъде конкурентна и адекватна на европейските изисквания, а именно като представя актуална, в реално време информация за състоянието на туристическите услуги.

Водещи

Най-четени