Очертава се недостиг на плажни спасители 09.04 | 12:03

Обучените спасители предпочитат да пазят туристите край басейните

От Нели Минчева

И през този летен сезон се очаква недостиг на спасители по варненските плажове.

Това казва Лаврентий Силов, председател на Водно-спасителната служба към Български червен кръст (БЧК) – Варна, цитиран от агенция Фокус.

За басейните по варненските курорти вече има достатъчно спасители, но остава недостатъчен броят на спасителите по плажовете.

Причините за това са комплексни, разясни Лаврентий Силов. Една от водещите причини е, че от тази година е въведена двуетапна система за обучение, което затруднява курсистите и оскъпява обучението.

Освен това работата като спасител на плажа е много по-трудна и по-ниско заплатена, отколкото работата като спасител на басейн.

Остава тенденцията за обучени в България спасители, които впоследствие заминават извън граница, но тази тенденция е в сила и по отношение на всяка една област.

Лаврентий Силов информира, че учебната работа в БЧК-Варна за водни спасители е започнала от края на януари. През месец февруари е проведен първият курс, март месец е започнал и вторият курс за спасители.

Вече е проведен изпитът на първите две групи обучени спасители. Успешно завършилите са 32-ма младежи.

Преди ден премина и приемно-контролното плуване за следващия обучителен етап. По думите на Лаврентий Силов има много кандидати и поради тази причина ще бъдат организирани допълнителни курсове.

Той коментира, че тази година интересът е по-голям в сравнение с предходни периоди и това е обяснимо с кризата, но въпреки големия интерес към водно-спасителната професия и тази година ще има глад за спасители по плажовете.

Водещи

Най-четени