ПСС спасява планинки водач цяла нощ 02.12 | 12:33

Мъжът паднал от ръба Кончето, настанен е в болница

От iNews

Планински водач от София, който правел преход в Пирин със свой приятел, е паднал в района на Кончето в Пирин, но бе спасен. Сигнал за инцидента е подаден в събота около 16 часа и веднага са сформирани няколко групи планински спасители от Банско, Разлог и Добринище, включили са се и техни колеги от София.

Пострадалият е паднал по стръмен склон в посока Долината на връх Бански суходол. Около полунощ спасителите са били при него на мястото. Той е бил контактен, но с травма на глезена и коляното. "Цяло чудо е, че след такова тежко падане на 200- 300 м по скалите е оцелял", казаха участвали в акцията спасители. Операцията по извеждането му от Долината е била изключително тежка заради студеното време и района, до който се достигало трудно без да има пътека. 25-годишният водач е бил добре екипиран, подавал е светлинен сигнал и е викал, така че да го открият по-лесно. Имал е и късмет, че е паднал в пряспа сняг.

С носилка е транспортиран до базата на ПСС в Банско, откъдето линейка го е откарала до разложката болница за установяване на травмата. Акцията с участието на 25 спасители е приключила към 7 часа тази сутрин.

Водещи

Най-четени