Пасажерите избягват германските летища 21.07 | 13:20

През първите шест месеца на годината по-малко хора минават през Германия, когато ползват въздушен транспорт

От Ивайло Ачев

Новата летищна такса в Германия изглежда отблъсква пасажерите от германските летища, показват данните за германския трафик през първите шест месеца, цитирани от Local.de.

Показателно е, че през първото полугодие има намаление от 12,8% на пътникопотока на нискотарифната компания Ryanair спрямо същия период на миналата година. Данните се отнасят за летище "Франкфурт" - основният разпределителен хъб на компанията в Германия.

На летище "Шьонефелд" в Берлин има леко увеличение на пътниците на годишна база – 1,4%.

Като цяло в Германия има увеличение на пътникопотока от 5% на годишна база през периода януари-юни тази година, но то е над два пъти по-малко от средното за Европа – 12,1%. Особено стряскащо е сравнението с летището в Айндховен – за първите шест месеца през него са минали 1,2 млн. пасажери, което е увеличение от 30% спрямо миналата година.

Не е много ясно дали по-лошото представяне се дължи на предимно на новата летищна такса или на орязването на полети през Германия от различните авиокомпании. Според Асоциацията на германските летища обаче виновна е таксата. Налогът беше въведен през март тази година и се очакваше той да донесе 1 млрд. евро годишно допълнително за германската хазна, но последните разчети сочат, че тези сметки със сигурност няма да излязат.

Водещи

Най-четени