Петербург с план за реставрация за 10 години 05.07 | 11:12

Градските власти разчитат да получат от държавния бюджет 3.5 милиарда рубли

От Елена Коцева

Властите на Санкт Петербург приеха програма за реставрация за период от 10 години.

Планът предвижда пълна реставрация на историческите сгради – общо 350 постройки, пише Интерфакс. Сред тези обекти на културното и историческото наследство са и дворецът на Павел Александрович, който се намира на Английския крайбрежен булевард, църквата на Смоленското гробище, Смоленския манастир и комплексът на Александър Невски

С реставрацията на обектите ще се заеме Комитетът по държавен контрол и опазване на паметниците в Санкт Петербург.

Общата сума, която ще бъде отделена за реставрационни работи, не се посочва в плана, но от комитета съобщиха, че през 2012 година ведомството разчита да получи от държавния бюджет 3.5 милиарда рубли.

Планирано е през тази година да бъдат завършени реставрациите на 143 сгради, като през миналата година е отчетена също толкова работа – 134 сгради.

Санкт Петербург често е определян като най-западния град на Русия в културен смисъл.
Историческият център е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Там се намира и Ермитажът — най-големият музей на изкуството в света и един от най-важните туристически центрове в страната.

Санкт Петербург е разположен в северозападната част на Русия, при вливането на река Нева във Финския залив на Балтийско море.

Между 1914 и 1924 година Санкт Петербург носи името Петроград, от 1924 до 1991 година - Ленинград, а разговорно е наричан също Питер и Петербург.
Основан е през май месец 1703 година от цар Петър I и градът е столица на Руската империя в продължение на повече от два века.

След Октомврийската революция, на 5 март 1918 г. от съображения за сигурност Ленин отново премества столицата в Москва, но и днес градът често е наричан "северната столица на Русия".

С 4,6 милиона жители днес градът е втори по население в страната след Москва и е сред важните европейски културни и научни средища, както и главното руско пристанище на Балтийско море. Тук е седалището на Конституционния съд.

Водещи