Плажовете ни мръсни и без спасители 10.06 | 22:04

Инспектори започнаха проверки както по ивиците, така и по басейните

От Десислава Маданска

Масово плажовете по Черноморието не са готови да посрещнат туристите през новия сезон. Ивиците нямат достатъчно спасители и лекари, а част от тях дори не са и почистени, съобщи bTV.

Със стартирането на проверките става ясно, че трудностите, които срешат концесионерите заради по-дългия сезон от четири месеца, са многобройни.

По време на инспекциите експертите установили, че на Южния плаж в Обзор има едва двама спасители вместо посочените 12. Лекар и медицински пункт изобщо нямало.

Според Васил Загорчев от "Водно спасяване" - БЧК-Бургас, няма как двама спасители да са достатъчно. По думите му, ако се случи инцидент в другия край на плажа, те ще трябва да пробягат 500 метра.

Централната част от ивицата пък изобщо не можела да се ползва, тъй като не била подравнена от концесионера.

"Тази зона е в процес на подготовка все още... За Обзор е много рано, за Обзор сезонът започва от 5 юли”, обясни Рали Пенков, концесионер на плаж Обзор-централен.

Инспекторите проверяват и басейните. Те обаче се избират на случаен принцип, тъй като са много и времето на експертите не било достатъчно. В южната част на Черноморието към момента са регистрирани около 600 басейна.

И тук обаче проверяващите се натъкнали на множество нарушения.

Още при първата инспекция експертите открили, че на басейна има липсващо оборудване, нямало проби за качество на водата и собственикът нямал нужния спасителен сертификат.

Нередностите трябва да бъдат отстранени до края на месеца.

Водещи

Най-четени