Пловдив домакин на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles 2016 03.05 | 17:16

Към България като винена дестинация има повишен интерес, каза министърът на туризма Николина Ангелкова

От iNews.bg

Пловдив ще бъде домакин на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles 2016. Това е обявила министърът на туризма Николина Ангелкова по време на официална церемония на тазгодишното издание на престижния винен шампионат в Йезоло, Венеция, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Събитието е сред най-значимите за винената индустрия, като следващата година се очаква в България да пристигнат едни от най-добрите дегустатори, които ще оценяват качествата на хиляди вина от цял свят.

Съорганизатори на конкурса в България ще бъдат Националната лозаро-винарска камара, Международен панаир – Пловдив и организаторите от Про Бе Жекс. Подкрепа на събитието ще окажат Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и община Пловдив. Събитието ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 г.

Гостите на конкурса ще имат досег и с българската история и култура, които са свързани и с лозаро-винарския сектор от древни времена.

"Виното винаги е било неизменна част от културата и историята на България. Свидетелство за това са и многобройните тракийски находки по нашите земи, част от които са включени в изложбата в парижкия Лувър "Епопея на тракийските царе: Археологически открития в България”, посочва Ангелкова. И допълва, че през последните години Concours Mondial de Bruxelles се е разгърнал и е достигнал до страни от Югоизточна Европа с доказани традиции във винопроизводството.

В словото си тя е изтъкната, че в България има над 300 регистрирани винарни, а 21 са в процес на изграждане и че висококачествени български вина могат да се опитат по цял свят. По думите й доброто качество на българското вино и голямата разновидност от сортове са довели до повишен интерес към винените ни дестинации както от традиционни за нас генериращи пазари като Русия, Украйна, Италия, Чехия, Сърбия, така и от по-далечните – Китай, Япония и САЩ.

"Ще използваме по-ефективно този ресурс като актуализираме съществуващите и разработим нови маршрути за винен туризъм", е уверила Ангелкова.

В българската делегация, която взе участие в церемонията по обявяването на град Пловдив за домакин на събитието, бяха включени и зам.-министъра на земеделието и храните Васил Грудев, посланикът на България в Италия Марин Райков, директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, зам.-председателят на парламентарната комисия по икономика и туризъм Даниела Савеклиева и областният управител на Пловдив Розалин Петков.

Тазгодишната програма на световния винен шампионат включва семинари, тематични работилници, открити дискусии, туристически турове и дегустации. Над 320 световно признати дегустатори от 51 страни оценяват около 8000 различни видове вино от 58 страни.

 

 

Водещи

Най-четени