Пловдивският панаир отваря врати за китайски инвестиции 27.06 | 14:30

Директорът на изложбения център в Хонг Конг Клиф Уолъс бе на посещение у нас

От Кремена Бедерева

Международен панаир Пловдив и Съветът за развитие на търговията на Хонг Конг могат да си сътрудничат, за да се представи китайският бизнес в Европа. Това заяви изпълнителният директор на изложбения център в Хонг Конг Клиф Уолъс, след като разгледа панаирния комплекс в Пловдив. Той е на двудневна визита у нас по покана на ръководството на панаира.

"Ще препоръчам на Съвета за развитие на търговията, който консултира правителството в областта на икономическите връзки, да се осъществят съвместни инициативи с панаира в Пловдив, за да се подкрепят китайските компании, които искат да инвестират на Балканския полуостров и в Европа, защото това е основната цел на тази държавна агенция", добави Уолъс. Той оглавява и две компании, които имат изложбени центрове в Китай.

"Съвместните инициативи с Хонг Конг и участието на Русия като страна партньор на предстоящия Международен технически панаир ще дадат на нашите клиенти и партньори възможности за разширяване на техния бизнес в региони, които са много перспективни в сегашната икономическа ситуация", смята Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

"Азия понася кризата най-леко. Африка и Близкия Изток малко по трудно, но най-засегнати са Северна Америка и Великобритания, които най-трудно ще излязат от нея. В останалите части на Европа кризата имаше голямо влияние, но те ще се възстановят по-бързо от САЩ и Англия", коментира Клиф Уолъс.

Той е бивш президент на Международната асоциация на изложбената индустрия UFI и има над 40-годишен мениджърски опит в тази сфера.

Според Уолъс Международен панаир Пловдив е много добър пример за това как чрез публично-частно партньорство успешните панаири могат да се изведат на по-високо ниво.

"Сред фирмите интерес предизвиква не само даден панаир, а градът, където се намира, и самият пазар. Затова правителството и местната власт трябва да го подкрепят, да обединят усилията си, за да извлекат максимална полза. Навсякъде успешните панаири се подкрепят от държавата", посочи Уолъс.



Водещи

Най-четени