Площадката “Орлово око” да се включи в 100-те национални туристически обекти 08.05 | 15:54

Предложението е дадено от секретаря на Българския туристически съюз, който посетил атрактивното място

От Кремена Бедерева

Предстои вписване на площадката "Орлово око” над родопското село Ягодина в списъка на 100-те национални туристически обекти. Това заяви пред радио "Фокус” – Смолян уредникът на пещерите "Ягодинска” и "Дяволското гърло” Сергей Генчев.

Предложението е дадено от секретаря на Българския туристически съюз Венцислав Удев, който посетил атрактивното място, което се издига на височина от 670 метра, като оттам се открива невероятна гледка.

По думите на Генчев, Удев заявил, че това е чудо, което заслужава да има печат и да се причисли към 100-те най-атрактивни обекти за посещение в България. Очаква се официалното решение за вписването на "Орлово око” в престижния списък да бъде взето на предстоящото годишно събрание на БТС.

През почивните дни туристическият обект е посетен от над 500 български и чуждестранни туристи. Според Генчев 1/3 от тях трудно се престрашават да се качат на самата площадка заради височината, но въпреки това с удоволствие изминават пътя дотам, за да се полюбуват на красотата на Родопите от птичи поглед.

Двойка от Стара Загора се е бракосъчетала навръх Гергьовден в Ягодинската пещера, съобщи Генчев. На церемонията присъствали около 15 гости, близки и роднини на младото семейство.

По думите на Генчев, повечето от гостите не са наясно къде ги водят младите, но когато приключи бракосъчетанието в красивата подземна зала с невероятна акустика, те остават по-доволни и от младоженците. До края на месеца в пещерата ще се проведат още две сватби.

По време на почивните дни по Гергьовден "Ягодинската пещера” и "Дяволското гърло” са посетени от над 700 туристи. Сред посетителите има както българи от цялата страна, така и чужденци – англичани, израелци и др.

Водещи

Най-четени