По-малко туристи в Мелник заради кризата 24.06 | 08:01

Повечето посетители идват само на еднодневни екскурзии

От Петя Михайлова

Тази година туристите, които посещават Мелник, са по-малко в сравнение с предходните, заради кризата и скъпите горива.

Това заяви кметът на града Христо Ташев, цитиран от БТА.

Обикновено туристическият поток се засилва през месеците април, май и началото на юни, но, за съжаление, сега той бе по-слаб, а местните хора, които разчитат основно на туристическия бизнес, не могат да бъдат доволни, коментира още Ташев.

Ежедневно пристигат гости, но най-вече за еднодневни екскурзии. Малко са тези, които остават за повече дни, каза той.

Представителите на туристическия бранш и кметството търсят възможности това да се промени и да накарат туристите от страната и чужбина да остават за по-дълго в града. За гостите се предлагат екскурзии до местността Рупите, която се свързва с храма на пророчицата Ванга и горещите минерални извори, до Роженския манастир, до други близки природни, културни и исторически забележителности. Организират се също различни културни прояви и празници като проведените наскоро Мелнишки вечери на поезията.

В края на август е традиционният празник на град Мелник. Още няколко събития се подготвят за есента след гроздобера, за да привлекат вниманието на гостите на града. С настъпването на горещините на най-много посетители се радват хотелските комплекси в Мелник и Рожен, които разполагат с басейни и спортни площадки.

В момента известният с неповторимата си природа, с пясъчните мелове и уникална архитектура най-малък град в България наброява 241 постоянни жители, съобщи кметът Ташев. В същото време хотелите и къщите за гости предлагат двойно повече места.

Прочутото мелнишко вино си остава силен магнит за много от хората, които идват в града. Всяко домакинство в Мелник гледа поне по един декар лозе, но има вече и лицензирани производители на грозде и вино, които се грижат за по 50-60 декара лозови насаждения. Производителите на гроздовия елексир продължават да залагат на известния местен сорт "Широка Мелнишка".

Напоследък, заради търсенето, се създават и нови насаждения от сортовете "Мерло" и "Каберне", отбеляза кметът Христо Ташев. 

Водещи

Най-четени