По стъпките на Св. Иван Рилски 11.03 | 08:30

Община Бобошево готви проект за културен туризъм

От Нели Минчева

Маршрут за културен туризъм "По стъпките на Св. Иван Рилски" готви община Бобошево, съобщи кметът Крум Маринов.

Родното място на светеца е село Скрино, а в непосредствена близост до Скринския манастир е запазена пещерата, обитавана от Рилския чудотворец. Тя е сред най-посещаваните туристически обекти в района, поясни кметът, цитиран от БТА.

Проектът на община Бобошево предвижда местните църковни забележителности да бъдат свързани със Скринския манастир чрез екопътека по стъпките на светеца, уточни Маринов.

Бобошево е с най-много действащи храмове на единица площ в Югозападна България. В 15 черкви се водят църковни ритуали, а в 14 параклиса се правят курбани, разказа кметът.

Седем от църквите са паметници на културата с национално значение, една е под закрилата на ЮНЕСКО.

Най-таченият български светец е имал трудно житие, твърдят изследователи в родния му край. След смъртта на родителите си Иван Рилски работел като пастир при най-големия си брат. Легендата разказва, че веднъж при буря загубил теле. За да намери животното той преминал река Струма, стъпил върху абата си и бил понесен от нея по водата. Уплашен от чудодейните способности, родственикът изгонил по-малкия си брат. Тогава Иван Рилски се заселил в пещерата.

Години по-късно Рилският чудотворец постъпил в Руенския манастир, намиращ се на 4 км от Бобошево във Влахина планина. Там придобил богословско образование, изучил богослужебните книги, получил духовнически сан и се подготвил за великата си духовна мисия. В Руенския манастир пребивавал две години и Неофит Рилски. Неговият племенник Никола Попфилипов въвел светската метода в килийното училище на Светата обител.

От средновековния манастир днес е оцеляла единствено черквата "Св.Димитър", която е под закрилата на ЮНЕСКО. В храма са запазени и реставрирани автентичните стенописи от 1488 г. Те украсяват изцяло стените, свода и някогашната западна фасадна стена. Качеството и степента на съхраненост на стенописите определят църквата като изключителен художествен паметник от времето на Късното средновековие. Иконите от храма се съхраняват в Националния исторически музей.

За подпомагане развитието на културния туризъм със средства по програма ФАР е благоустроена околната среда на църквата.

Повечето от храмовете в Бобошевско датират от периода 12-16 в. Тук се намира уникалната църква "Св. Тодор", която е най-старата в региона. Тя е каменна, квадратна, куполът й е полукръгла апсида с прозорец. Храмът кореспондира с Боянската черква, но е по-стар от нея. Стенописите й са червени, правени на тъмна основа, която е изключителна рядкост, обясняват изследователите.

За да бъде запазен за поколенията, храмът се нуждае от спешна помощ, алармира кметът Маринов. Паднало е временното дървено покритие на Светата обител и сега културният паметник е заплашен от разрушаване. За да го предпазят от атмосферните процеси, общинарите са покрили църквата с бризент и найлони.

Кацналото между реките Джерман и Струма Бобошево по време на османското владичество е било обявено за хас и дарено на султанската дъщеря Малеки Исмихан Султан. Привилегированият статут на населеното място позволил тук да бъде построена една от най-големите черкви в Югозападна България - централният храм "Успение Богородично".

Той е издигнат от майстор Миленко, който е строил южното крило на Рилския манастир.

Градежът започнал през 1851 г. и продължил десет години. Църквата е с 18 вътрешни кубета и е изографисана цялата от възпитаници на школата на Станислав Доспевски.

За архитектурно-художествени паметници на културата са обявени църквите "Св. Петка" и "Св. Никола" в с. Вуково. Стенописите на "Св. Петка" датират от 1598 г. Те са ценно свидетелство за религиозната живопис в България и на Балканите, смятат изследователи.

Обновеният Скрински манастир е наречен на името на Св. Иван Рилски и продължава делото му, съобщиха от Светата обител, предава БТА. Манастирът е мъжки, в него се спазват строго каноните на християнската религия. Монашеското братство издава религиозна литература. Тук на 19 октомври (Деня на Св. Иван Рилски) 2005 г. стартира първото у нас църковно интернет радио "Сион".

Светата обител, носеща името на най-тачения български светец, е крайната точка в маршрута за културен туризъм на община Бобошево.

За два часа и половина ще могат да се обиколят по екопътеката културните паметници в Бобошево и да се стигне до Скринския манастир и пещерата на Св. Иван Рилски, до която води живописна пътека.

Инициативата за развитие на културен туризъм на базата на църковното богатство цели да утвърди местната слава на Бобошево като български Йерусалим. Неотделима част от нея е култът към Рилския чудотворец, който осезаемо присъства в родния му край.

Водещи

Най-четени