Повече сънародници ще почиват в България това лято 12.06 | 17:25

Гърция и Турция остават топ чуждестранни дестинации за българските туристи

От Георги Георгиев

Предвид икономическата криза, която е в момента, забелязваме ръст около 12 % на българските туристи, които са предпочели да почиват в България пред чужбина, каза за агенция "Фокус” Евелин Виденов, заместник-председател на Българската туристическа камара.

 Това са туристи, които миналата година са почивали извън страната и тази година предпочитат България като дестинация.

"Това, разбира се, се дължи от една страна на намаляването на цените на пакетите, които туроператорите и хотелиерите правят и от друга страна на намаляването на платежоспособността на българския турист към днешна дата”, каза Виденов.

Основните дестинации, сънародниците ни избират за да почиват извън страната, това са Гърция и Турция, от които Турция е по-желаната дестинация, тъй като е малко по-евтина.

Българите традиционно почиват в Египет, много от тях тази година ще го пропуснат, заради размириците.

Наши сънародници ходят на екзотични места като остров Майорка в Испания, френската Ривиера, но това не са основни дестинации и те не оказват никакво съществено значение върху туристическия поток през лятото.

Колкото до зимния туризъм основно българите почиват в България, тъй като зимните ни курорти са прекрасни и от друга страна българинът е свикнал да почива лятото. Световната статистика сочи, че 85 % от всички почиващи си вземат отпуските през лятото, каза Виденов.

Не се очаква бум на предварителни резервации на български туристи, те си вървят регулярно, но има ръст в тях.

Водещи

Най-четени