Повече туристи очакваме през зимния сезон 15.11 | 09:57

Ръстът в туризма ще е от порядъка на 3,5 - 4%

От Елена Кирилова

Ръст на туризма в рамките на 3,5 - 4% очакваме през предстоящия зимен сезон, заяви председателят на Института за анализи и оценки на туризма Румен Драганов, цитиран от агенция "Фокус”.

По думите му продажбите, свързани с предстоящия сезон в Европа, са започнали много добре. Увеличаването в записванията се дължи основно на по-студеното време и на падналите снеговалежи в Западна Европа.

Ръстът в записванията към България на английския пазар е около 10%, сочат данни от борсата World Travel Market, която се проведе в Лондон.

Според Драганов това е ясен сигнал, че британският пазар започва да излиза от рецесията. През последните години той беше в застой заради икономическата криза, поради което у нас се е забелязало намаляване на посещенията от англичани.

България е имала добра реклама през миналата година, благодарение на провелите се у нас Световни ски купи в Банско и Европейската купа в Пампорово.

Председателят на Института за анализи и оценки на туризма  твърди, че е тревожно, че все още няма яснота по отношение на въпросите за Витоша.

Културният туризъм се очаква да привлече повече хора след коледните и новогодишните празници. Именно след тях в страната има множество кукерски фестивали и събития от религиозния календар, които могат да направят впечатление на туристите. Освен това изключително активни в този период са и театрите, оперите, балетът и филхармониите, заяви Драганов.

Водещи

Най-четени