Повечето руснаци не са пътували извън страните от бившия Съветски съюз 21.05 | 11:11

Малка част от населението на Русия предпочита да има задграничен паспорт

От Елена Кирилова

Повече от две трети от населението на Русия никога не е посещавало страните, намиращи се извън бившия Съветски съюз, съобщава РИА новости.

Изданието се позовава на изследване на независимата социологическа агенция "Левада”.

Само 24% от респондентите са заявили, че някога са стъпвали извън съветската територия. 17 на сто са предприели бизнес пътувания и почивки.

70% никога не са напускали бившия Съветски съюз, а 6 на сто не са успели да отговорят, сочи националното изследване, което е проведено през март, като се е допитало до 1600 души.

По-малко от 7% от анкетираните пътуват в чужбина най-малко веднъж годишно, а 10% са посещавали чужда страна, но вече не го правят.

Само 17 на сто от респондентите държат да притежават задграничен паспорт в допълнение към вътрешния. Вторият е задължителен в Русия, но кандидатстването за задграничен паспорт е напълно доброволно.

Изследването обаче не посочва кои са предпочитаните дестинации за руснаците.

През 2011 г. 79% от руското население каза, че никога не е пътувало извън бившия Съветски съюз. Миналогодишното проучване показа, че Германия, Турция, Египет и Китай са най-популярните места, които руснаците посещават.

Водещи

Най-четени