Показват на туристите водопроводна система от времето на цар Симеон 13.04 | 18:37

Водопроводна система може да се види по проект в стария Преслав

От Кремена Бедерева

В рамките на проекта "Векът на цар Симеон Велики оживява” ще се извършват реставрация и консервация на най-различни обекти в рамките на стария град.

Това каза за агенция "Фокус" главният архитект на община Велики Преслав Гергана Цонкова. В централния сектор основно, защото това е мястото, откъдето ще бъдат насочвани туристите, идвайки в Преслав.

Двете основни базилики – владетелската и дворцовата, ще бъдат представени в съвременен вид и ще бъдат частично експонирани след консервация. Ще бъде създадено ново възприятие на обемите след частично доизграждане.

Освен двете църкви ще бъде облагородено пространството около царските сгради и свързващите ги улици и площади, съществували в дворцовия сектор. Идеята на това е да се издигне от ниво субструкция обемите на основните сгради, така че да се получи едно пространствено въздействие, където посетителят да усети мащабите на Симеоновата столица.

Чрез възстановяване на сградите от онова време и свързващите ги площади ще може да се проследи връзката между духовната и централната власт. Ще се експонира и уникалната за времето си водопроводна система.

Разбира се, ще бъдат поставени указателни табели, ще има и санитарни помещения, каквито в повечето археологически обекти за посещение липсват, уточни арх. Цонкова.

Водещи

Най-четени