Полетите между Русия и България поскъпват 26.11 | 15:50

От днес влезе в сила забраната за прелитане на руски самолети над Украйна

От Кристиан Костурков

Поскъпване на самолетните билети от Русия до няколко държави, сред които и България, прогнозират властите в Москва. Причината е във влязлата в сила от днес заповед на Киев, която забранява на руски авиокомпании да прелитат транзитно над Украйна. Това обяснява зам.-министърът на транспорта на Русия Валерий Окулов.

Според думите му това най-сериозно засяга рейсовете до Молдова и държавите на Балканския полуостров. Съответно за тях цените вероятно ще бъдат повишени най-сериозно. Окулов обаче не се ангажира да назове конкретни цифри.

"Ако говорим за направленията, на които това ще се отрази най-сериозно, това са полетите до Кишинев. За да стигнат самолетите до молдовската столица, ще трябва да се направи сериозна обиколка около Украйна", обяснява зам.-министърът, цитиран от "Интерфакс". И добавя, че по отношение на рейсовете до балканските държави най-преките пътища също минават през украинското небе. Затова с удължаването на маршрутите ще трябва да се увеличат цените за пътниците, тъй като самолетът ще трябва да изразходва много повече гориво.

"И в случая не става въпрос толкова за загубите, които ще претърпят авиокомпаниите от удължаването на маршрутите, а по-скоро за неизбежното поскъпване на самолетните билети за такива дестинации", казва още Окулов.

Водещи

Най-четени