Половин милион българи на туризъм за Великден 05.04 | 18:05

През лятото курортите ни очакват 6000 чужди работници, някои ще дойдат чак от Филипините и Тайланд

От iNews.bg

Много българи през последните години започнаха да посрещат Великден в чужбина. Обикновено в съседните държави избираха да прекарат празника и почивните дни около него понякога и стотици хиляди. Оказва се обаче, че дори повече от тях, макар да не заминават за чужбина, няма да празнуват у дома, а ще използват дългия уикенд, за да посетят различни места в България. По време на предстоящите Великденските празници над 450 000 туристи се очаква да посетят различни региони в България, прогнозира в Кърджали министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде "Дарик".

Тя участва в Кръгла маса на тема "Перспективи пред развитието на културно-историческия туризъм" по покана на местната структура на КРИБ. По думите й градът е неизменна част от дестинацията "Магията на Източните Родопи”. "Не само Перперикон, който стана международно известен, но и всички други обекти, които сме включили в тази дестинация, бележат ръст на своите посещения”, отчете Ангелкова. Тя подчерта, че на базата на това, което вече е постигнато, съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите се обсъжда и провокира създаването на винено-кулинарни маршрути по проекта "Сподели България”.

Според Ангелкова, след Великденските празници ще бъдат финализирани промените в Закона за туризма, заедно с някои наредби към него. "Предстои промяна в наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене. Като цяло посоката е облекчаване на режима и увеличаване на изискванията към по-високата категория заведения”, каза министърът на туризма.

На въпрос очакват ли се сезонни работници от чужбина през летния туристически сезон на Черноморието, тя отговори, че миналата година е имало над 4000 сезонни работници през лятото от Молдова, Беларус, Тайланд, включително и от Филипините, а за тази прогнозата била те да нараснат до 6000. 

Водещи

Най-четени