Пореден опит за избор на туристическо лого на България 05.02 | 18:20

Проекти се приемат от днес до 4 април

От iNews.bg

Министерство на туризма обявява конкурс за ново лого на България. За разлика с предния опит по времето на първия кабинет на Бойко Борисов, сега в проекта ще участат Националната художествена академия (НХА) и Съюза на българските художници (СБХ).

В конкурса ще могат да участват всички желаещи, а проектите ще се приемат до 4 април 2016 г., съобщиха от пресцентъра на министерство на туризма. 

От ведомството посочват, че общонационалният конкурс цели да доразвие бранд стратегията на България и да реализира необходимата устойчивост при изпълнение на европейския проект за разработване на стратегия за бранд България, приключил през 2013 г. Този проект включваше и разработването на туристическо лого на страната ни. Предложената финална графична визия обаче не получи обществена подкрепа и не беше възприета като официален туристически символ на България. Въпреки това останалите дейности, които са били одобрени, се използват и към момента – бранд стратегията, извършените анализи, авторската музика, слоганът - "Открий и сподели" на български и "A Discovery to Share" на английски език. Според министерството с инициирането на националния конкурс ще се отговори не само на художествените и професионалните критерии за такъв продукт, но и на обществените нагласи.

Конкурсът ще премине в два основни етапа. По време на първия етап професионално жури ще разгледа получените предложения и ще селектира най-добрите проекти – финалисти, като журито ще се състои единствено от представители на НХА и СБХ.

Избраните проекти в "късата листа" ще бъдат представени на обществеността, след което ще се пристъпи към втория етап на състезанието, когато широко жури, в което ще бъдат включени представители на медиите, туристическия бизнес, рекламните и PR агенции, маркетолози - ще направи финален избор на най-добрия идеен проект за туристическо лого чрез тайно гласуване. 

Сред основните изисквания за изработване на проект за лого на България са предложенията да са съобразени със слогана "Открий и сподели" и "A Discovery to Share". В предложенията трябва задължително да се съдържа думата "България" за варианта на български и "Bulgaria" за варианта на английски език, като допълнителни графични знаци и символи могат да присъстват в логотипа по преценка на автора. Графичният образ трябва да се отличава с яснота и лаконичност, а всяко предложение да се предоставя в два варианта – цветен и черно-бял. 

След като професионалното жури направи своя избор, "късата листа" с проекти за лого на България ще бъде публично оповестена. В продължение на една седмица българската общественост ще може да се запознае с избраните от тясното жури графични концепции. Целта е да се даде публичност на инициативата. Финалният етап от конкурса ще приключи до края на април, когато широкото жури от 15 души с представители на медии, бизнеса, маркетинг и комуникационни специалисти ще избере финалното туристическо лого на България от класираните от професионалистите проекти. 

Председател на журито е проф. Божидар Йонов,а членове: доц. д-р Кристина Борисова (шрифт и калиграфия, НХА), Теодор Лулчев (графичен дизайн, НХА), проф. д-р Николай Младенов (ръководител на рекламно-информационна дейност, НХА), проф. Георги Янков (плакат и визуална комуникация, НХА), Любен Генов (председател на СБХ), Димитър Трайчев (член на СБХ и преподавател по графичен дизайн) и доц. д-р Стефан Серезлиев (преподавател по графичен дизайн, зам. -председател на Българската академична асоциация по комуникации). Опитът и творческият рефлекс на тези доказани в своята област имена, ще са гарант за качествено отсяване на проектите и за успешно преминаване към следващия етап от конкурса, посочват от ведомството. 

Водещи

Най-четени