Поредна година няма спасители по плажовете 11.06 | 16:25

А младите не могат да плуват - близо 80 на сто от младежите

От Лазар Тодоров

Броят на спасителите по черноморските плажове е недостатъчен в началото и в края на летния сезон.

Това каза Стоян Андонов, председател на Националната комисия за водно спасяване и член на Националния съвет на Българския червен кръст (БЧК), цитиран от БТА.

Според Андонов проблемът се дължи основно на фиксирането на сезона от 1 юни до 30 септември. Той припомни, че основният контингент от хора, имащи уменията и правото да бъдат водни спасители, са ученици от горните класове и студенти, които заради изпитните сесии през юни и септември не могат да работят в началото и края на сезона.

Друг проблем е недостатъчната мотивация на спасителите, дължаща се на ниско заплащане, недостатъчно оборудване или лошо отношение на концесионера на плажа към тях, допълни Андонов.

Заплатата на спасителите към днешна дата варира от минималната 310 лв. до 700 лв. в по-луксозните курорти, където и битовите разходи са по-големи. Тъй като дипломите за водни спасители, издадени от БЧК, са конвертируеми, много от младите хора се насочват към сезонна работа в чужбина, коментира Андонов.

От БЧК предлагат като решение на проблема с недостига на водни спасители да се прояви малко гъвкавост, за да може в не толкова активната част на сезона да бъдат по-малко охраняемите зони. Те задължително следва да бъдат означени с табели, за да могат по-малкото посетители да се ориентират, и ако искат да бъдат охранявани - да се къпят в тях.

Близо 80 на сто от младежите у нас не могат да плуват, особено тези, които живеят в по-малките населени места, заяви Антон Налбантов, директор на "Водноспасителна служба" към БЧК.

Тъй като превенцията е един от приоритетите на организацията, през миналата година нейни доброволци са обучили по различни програми над 70 хиляди деца на основните правила за безопасно контактуване с водата.

По думите на Налбантов ефектът от провежданите обучения се изразява в тенденцията за намаляване на броя на водните инциденти с фатален край. Ако през 2009 г. загиналите при удавяне деца до 17 г. са били 15,4 на сто от общия брой удавени, то през миналата година този показател е намалял на 12,2, посочват от БЧК.

През 2012 г. у нас в охраняеми зони са се удавили 17 души, един от които на плувен басейн, загиналите в морето са 49 души, а във вътрешни водоеми - 114 души, като 49 от тях са се удавили в реки, сочат данни от статистиката на Водноспасителната служба към БЧК.

Водещи

Най-четени