Поскъпналите визи масово отказвали рускоговорящите туристи от почивка у нас 28.04 | 17:38

Възрастните туристи от Русия, Украйна, Беларус и Казахстан плащат по 57 евро за българска виза. Детските визи са 22 евро

От Андриян Георгиев

Решението на Министерството на външните работи визите за рускоговорящи туристи да поскъпнат от 35 на 57 евро за възрастни, а безплатните детски визи да станат 22 евро, отказвало масово туристите от Русия, Украйна, Казахстан и Беларус.

Това ще има негативен ефект върху туризма ни, въпреки очакваният и тази година ръст на туристи от бившия Съветски съюз. 

Това каза пред Радио "Фокус” председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов. 

"Не мога да разбера защо винаги слагаме каруцата пред коня. Защо това не беше направено през второто или третото тримесечие на миналата година, когато се подготвяха договорите, анексите и съответните валутни пакетни цени, а го направиха на 23 март тази година. На база на информацията, която имам от Москва, от Киев и Минск, има максимално разпадане на групи и пренасочване към други дестинации. При това положение сега ще спечелят Турция, Гърция, Кипър, Малта и Хърватия”, каза Иванов. 

Тези страни са в по-изгодна позиция спрямо България по отношение на визите. В Турция има въведен безвизов режим за руските туристи за срок от 30 дни. 35 евро е визата за всички руски граждани, които почиват в Италия, в Испания и Франция.

Масово постъпвали сигнали от смесените туроператорски фирми за отказ на туристите да почиват у нас поради тази причина. Ако все пак искаме да задържим ръста на тези туристи в нашата страна, трябва да се върне положението от миналата година - безплатни визи за децата в детските лагери и 35 евро за виза на възрастен човек.

"С тази разлика от 22 евро няма да запълним българската хазна”, каза Иван Иванов и допълни, че с увеличението на визите загубите за бранша ще са много по-големи. 

Според Иван Иванов сме имали качествен туристически продукт, добра туристическа конкурентна база и имало търсене за нашата дестинация, а сме си създавали сами проблеми, и правим всичко възможно да изгоним туристите, като ги пращаме към други дестинации.

За проблема с визите Иван Иванов е изпратил писма до министър-председателя, до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и до политическите партии. 

Водещи

Най-четени