Потъналите кораби в Черно море привличат все повече внимание 09.05 | 15:54

Предметите под водата на българска акватория обаче са изключителна държавна собственост

От Деляна Петкова

Потъналите кораби по южното ни Черноморие привличат все повече вниманието на любителите на екстремните спортове. Напоследък пък зачестяват опитите да бъдат изваждани съкровищата на потъналите морски съдове.

Често предметите биват предлагани или на колекционери или за скрап - в зависимост от това дали са ценна находка.

Но според действащото законодателство всичко, което се намира под водата в българската акватория е изключителна собственост на държавата, припомня главен инспектор Георги Цветков, началник на полицейското управление в Царево, цитиран от БНТ.

Той разказва и за последната находка на полицията. При обход на северния плаж на Ахтопол полицаите са забелязали на 30 метра от брега рибарска лодка с двама души, както и водолаз във водата. Установено е, че мъжете вадят корабна котва от дъното на морето, но при проверка се оказва, че нямат необходимите разрешителни за тази дейност.

Извършителите са задържани, а по разпореждане на прокуратурата в Царево специализиран екип на Гранична полиция извади котвата, за да се направи експертиза за нейната историческа стойност.

Заливите от Созопол на юг до Резово са богати на артефакти и отломки на потънали през годините плавателни съдове. Доскоро обект само на любителите на гмуркането и подводните снимки, напоследък те стават обект на крадците на скрап - коментират граничните полицаи.

Засиленият контрол и от морето и от брега ще продължи.

Водещи

Най-четени