Пред провал ли е туристическият сезон у нас? 01.06 | 08:41

Руснаците избират Крим заради срива на рублата и санкциите, а украинците са твърде бедни, за да си позволят почивка в чужбина

От Филипа Тодева

В България има значителен спад на туристите в сравнение с месец май, миналата година. Украинската новинарска агенция "Харков" информира, че почти всички курорти у нас са полупразни, което се дължи на факта, че руските туристи вече не искат почиват в Европа, а украинците просто нямат пари за почивки извън страната. Според информацията, хотелиерите се опитват да спасят положението, като намаляват цените – на места дори наполовина.

Малкото крайбрежно селище Кранево например преди е привличало около 15 000 туристи основно от Русия и Украйна. Преди резервациите са се правили шест месеца преди началото на сезона. Сега обаче три четвърти от местата за отдих са празни. А до официалния старт на сезона има едва седмица и очакваният спад на посещенията е поне с 40%. Смята се, че това ще доведе до съкращения в персонала.

Като причина за отлива на руски туристи се посочва сривът на руската рубла, както и антируските санкции. Смята се, че тази година руснаците ще предпочетат да си почиват в Крим, който вече официално е част от Руската федерация.

Водещи