Предимно руснаци купуват недвижими имоти във Варна 11.06 | 12:21

Те, успоредно с почивката си, търсят и изгодни имоти по Черноморието ни

От Кремена Бедерева

Леко съживяване на сектора на недвижимите имоти се наблюдава през последните месеци във Варна. Това заяви за агенция "Фокус” Валентин Вълев, председател на Камарата на строителите в България (КСБ) - областно представителство - Варна.

Въпреки това обаче в сравнение със същия период на 2009 и 2010 година се наблюдава спад. Вълев обясни, че в момента има леко раздвижване на пазара и определи изминалите месеци, като напълно "мъртви” откъм търсене и продаване.

В момента раздвижването в сектора се дължи преди всичко на руснаците, които успоредно с почивката си търсят и изгодни имоти по Черноморието. Специалистът коментира, че основното търсене всъщност освен от руските граждани, но и от българи, които търсят ниско бюджетни и възможно най-евтините жилища.

По отношение на строителството Вълев добави, че по принцип летният сезон е и сезонът на строителството, като вече се наблюдава раздвижване и на този сектор. Той уточни, че ако се сравнят изминалите месеци със същия период на 2010 година определено се наблюдава спад.

Специалистът отбеляза, че в никакъв случай не може да се твърди, че кризата е отминала, но подчерта, че до събаряне на сгради, в това число и на хотели, няма да се стигне, независимо публикациите в медиите.

"Тук говорим за много сериозни инвестиции от порядъка на милиони евро и когато се събори даденият хотел, просто инвестицията му заминава. Това с бутането скоро няма да стане”, категоричен бе Валентин Вълев.

Що се отнася до това, какво точно се строи към момента във Варна и региона председателят на Строителната камара в града заяви, че няма информация за масово строителство на хотели, като е възможно такива да се строят, но уточни, че става въпрос за малки обекти.

Във Варна в момента се строят предимно жилищни сгради, като цените са много ниски, в порядъка на 500-600 евро на зелено. Вълев коментира, че става въпрос за сгради в Цветния квартал, "Възраждане”, широк център и т.н. Независимо кризата изключително високи си остават цените на квадрат в "Гръцката махала”.

Според Валентин Вълев ниските цени в останалите части на града често привличат клиенти, които си закупуват жилища, които са все още в строеж. "Това е много опасно, но понеже хората нямат пари се хващат с такива жилища”, заяви строителния специалист.

Водещи

Най-четени